luni, 7 decembrie 2009

COACEREA

Stiu ca trecut mult timp de cand nu am postat nimic nou, dar am fost ocupata cu targul. Iar cum asta a trecut, m-am intors cu forte noi.

Citind ca o recapitulare ce am scris pe aici mi-am dat seama ca ar trebui sa va povestes despre coacere. Asa ca tema de astazi este, despre cupor.

Diferitele marci de polimer se coc in cuptor la diferite temperaturi. Cele mai uzuale in Romania, Fimo se cocace la temperatura de 110 grade celsius timp de 30 minute. Alte marci precum Premo sau Cernit se coc la 130 grade. Trebuie sa scrie neaparat pe ambalaj temperatura si timpul de coacere, asa ca daca nu sunteti siguri mai bine uitati-va ce scrie.
Din pacate fimo si cernitul nu se pot coace in cuptorul cu microunde, asa ca nu incercati. Daca stiu bine exista o marca de polimer care se poate coace in microunde, cand gasesc detalii va spun si voua.

Se poate folosi orice fel de cuptor, atat pe curent cat si pe gaz. Ideal ar fi tipul de cuptor care se poate regla la temperatura dorita, iar in lipsa acestuia este bine de acizitionat un termometru pentru cuptor, indiferent ce marca, de cine este produs sau in ce scop atata timp cat arata temperatura din cuptor.
Eu nu am nici cupor la care sa se poata regla temperatura, si nici termometru. La prima coacere am facut ceva experiente, adica am dat focul la minim si am lasat usita putin deschisa si nu sa ars polimerul. De atunci asa fac:)
Daca nu ati incercat cuptorul si nu stiti exact cum sa-l reglati, as sugera prima data sa faceti experienta pe o bucatica de sacrificiu, sa nu va ardeti creatiile si sa va para rau. Pentru o mai mare siguranta, se poate deschide cuptorul din cand in cand,si se poate testa daca este gata.
Cum ne dam seama cand e gata???
Polimerul se intareste cand sa racit complet. In concluzie este normal sa fie usor flexibil cand este cald. Se poate scoate din cuptor, se raceste si daca se considera ca nu este inca copt(cand e rece) oricand se mai poate pune la o tura de coacere in cuptor, fara nici o problema, doar ca atentie sa nu le lasam cat pe cele crude.
Nu incercati sa accelerati timpul de coacere cu ridicarea temperaturii, sigur se vor arde.
In mod teoretic, la temperatura corecta de coacere se poate tine polimerul in cuptor mai mult de 30 de minute fara sa se arda. Nu stiu exact ce temperatura am in cuptor dar eu tin polimerul in jur de 60 minute in cuptor si nu se arde.
Polimerul se poate raci in mai multe feluri.
- se lasa sa se raceasca singur
- se pune intr-un vas cu apa rece
- sepune intr-un vas cu apa rece si gheata.
Se spune ca racirea brusca cu gheata, intareste polimerul in da o rezistenta mai mare si face polimerul transparent sa fie si mai transparent. Eu sincer la rezistenta nu am vazut nici o diferenta doar la transparenta.(asta in conditia cand stratul de transparent este foarte subtire)

In timpul coacerii ar fi bine sa lasati geamul de la incapere putin deschisa, sa se aeriseasca. La coacere se elibereaza niste gaze care pot fi toxice. Mai ales daca se ard, fumul poate cauza dureri de cap. Eu inca nu am patit nimic niciodata, si nici nu deschid geamul de fiecare data(mai uit si eu) dar e mai bine sa se previna.


Pana sa ajunga in schimb polimerul in cuptor, avem nevoie de o tava. De preferat ar fi una care nu se mai foloseste la bucatarie, dar cu putina grija se poate folosi si la prajituri. Conditia este sa se foloseasca hartia de copt. De fapt hartia de copt trebuie sa fie folosita oricum. Polimerul are tendinta de a se lipi de tava si pentru a preveni acest lucru se pune hartia de copt. Am vazut mai multe tipuri de hartie de copt, a mea este cerata pe ambele fete si nu conteaza cum o pun dar bunica are hartie de copt cerata doar pe o parte si atunci trebuie sa fiti atenti sa puneti polimerul pe partea cerata.

Neaparat trebuie sa mai mentionez un lucru. Am citit de mai multe persoane care au fiert polimerul in apa. Impresiile au fost impartite. Unii au spus ca a functionat metoda, altii au spus ca pe produsele finite au aparut pete pe polimer de la piatra din apa, ai am auzit si ca s-au sfaramat in apa. Producatorii Fimo si Cernit nu spun despre asta nimic.
Eu nu am incercat aceasta metoda si sincer nici nu am de gand, dar daca sunteti spirit intreprinzator puteti incerca.

6 comentarii:

  1. eu de exemplu coc fimo timp de 5 minute (bucati de genul 5 mm grosime). Daca il las mai mult se inchide prea tare la culoare :(

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte posibil ca temperatura cuptorului tau sa fie mai mare de 110 grade, de aceea este nevoie doar de 5 minute.
    Daca piesele tale nu se rup sau se faramiteaza este OK.
    Nu ai incercat sa lasi usa cuptorului putin deschisa si sa le lasi mai mult timp??? Ai sanse sa nu se mai arda :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna, vreau sa mentionez ca sunt la inceput cu coacerea pastei CERNIT...iar sfaturile tale m-au ajutat foarte mult!
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  4. eu de obicei coc tot ceea ce fac din fimo pe un fund de lemn si le tin cam 15 min cu usa cuptorului putin deschisa. Intr-o perioada le lasam numai 10 minute si erau foarte sfaramicioase :D, dar acum m-am invatat minte :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna...o intrebare. Eu am incercat coacerea la cuptor...fara reglare sau termometru. Majoritatea sunt ok...dar am si patit sa nu iasa, vb aia cand tii mai drag :)) Sunt curios, am un cuptor, genu ala de la reclame la tv pt mancare, cu Halogen..avantajul este ca se poate regla temperatura si are si timer. Numa nu stiu daca functioneaza la Fimo sau Cernit. Oricum..o sa incerc in curand si va anunt :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Ceau la voi, am revenit. Ultima data eram curios daca se poate coace Fimoul/Cernitul in "cuptor" genu de la reclame tv cu Halogen...ei..azi am incercat...si MERGE :)) am reglat la 125 C, si 25 min. si a iesit ok. Sper sa ajute pe careva si informatia asta.

    RăspundețiȘtergere